Staršie články a komentáre:

Spôsobili vojnu v Sýrii klimatické zmeny? Sucho a zlé poľnohospodárske plánovanie v Sýrii v rokoch 2006 až 2010 viedli k zrúteniu poľnohospodárstva na severovýchode krajiny. To prinútilo viac ako 1,5 milióna nekvalifikovaných poľnohospodárov, aby migrovali do miest.

Každý nárast globálnej teploty vyvoláva vojny, nepokoje a nestabilitu – Čím viac bude rásť globálna teplota a čím častejšie sa budú vyskytovať obdobia sucha, tým viac bude na svete sociálnych nepokojov, násilia a vojen. Aj keď sa to na prvý pohľad nemusí zdať, klimatické zmeny predstavujú priamu hrozbu svetovej bezpečnosti.

Odpoveď na ďalšie krízy: dvojrýchlostná Európa – Ako by mala vyzerať budúcnosť Európskej únie, ak chce prežiť budúce krízy? Odpoveď je jednoduchá: jedinou možnosťou je Macronova vízia – nechať neochotné krajiny za sebou a v kľúčových oblastiach pokročiť ďalej.

Nová nemecká zbraň – plná peňaženka. Nemecko stále viac využíva svoju hospodársku silu v politike voči Turecku, Rusku, Číne a Spojeným štátom na dosiahnutie svojich strategických cieľov. Zároveň sa mení konsenzus v nemeckom vnímaní bezpečnosti a použitia sily.

Rasmussen, Rutte, Sipila: Nastavenie kurzu pre silnú Európu. Európska únia je najväčším obchodným blokom na svete a najvyspelejšou svetovou ekonomikou. Má rozsiahly vnútorný trh, založený na liberálnej politike voľného obchodu. Obchod v rámci Únie a so zvyškom sveta je základom európskej prosperity.

Víťazstvo Emmanuela Macrona: referendum o EÚ a kontinuita transatlantických vzťahov… Prezidentské voľby boli z veľkej časti referendom o Európskej únii a globalizácii. Macron bol celé mesiace jediný prezidentský kandidát, ktorý sa zastával Európy a trval na tom, že Európska únia nie je problém, ale naopak, môže pomôcť pri riešení problémov Francúzska.

Beh a letné horúčavy: ako trénovať bezpečne? Letné behanie si pravdepodobne plánujete podľa toho, aká je vonku teplota. Teplo je však len jedno číslo, ktoré by ste si mali pri letných behoch všímať.

10 chýb, ktorým by ste sa mali vyhnúť vo fitness centre…

Ukončenie dohody o migrantoch s Tureckom by mohlo posilniť EÚ. Pred rokom podpísala Európska únia s Tureckom dohodu, ktorá sa týkala zadržiavania migrantov zo Sýrie. Opatrenie sa ukázalo ako účinné a počet migrantov smerujúcich do Európy sa viditeľne znížil. Za tento obchod však platí Európa obrovskú politickú cenu.

Zničí Európsku úniu populistická vlna? Rakúske prezidentské voľby v roku 2016 sa stali symbolom nového trendu v európskej politike. Voliči odmietli tradičné politické strany v prospech outsiderov.

Je už Európska únia odpísaná? Nemecko, Francúzsko a Holandsko čakajú tento rok dôležité voľby a tie ovplyvnia ďalší osud Európskej únie. Vo všetkých troch štátoch existujú silné populistické hnutia, ktoré si želajú koniec Únie. V britskom referende a výhre Donalda Trumpa vidia predzvesť toho, že časy EÚ sú zrátané.

Zdravé návyky pre celú rodinu: Najmä v ich mladšom veku sú pre deti najväčšou inšpiráciou rodičia. Keď deti vidia, že ich rodičia športujú, zdravo sa stravujú a žijú aktívnym životom, pravdepodobne ich budú nasledovať. Osvojte si niekoľko jednoduchých a zdravých návykov pre celú rodinu…

Zmena stratégie: USA sa odvracia od Európy. Európania si zvykli spoliehať sa na to, že USA (NATO) obránia kontinent pred vonkajšími hrozbami. Európska bezpečnosť však už nie je pre USA prioritou. Vďaka vzostupu Číny a rastu ekonomickej dôležitosti regiónu, sa pozornosť USA ale otáča smerom k Ázii.

Prezident Trump: Odchod z NATO, zblíženie s Ruskom a nový svetový poriadok. Magazín Politico sa opýtal niekoľkých odborníkov, ako by Donald Trump ako prezident USA mohol reagovať na veľký teroristický útok… (europskenoviny.sk)

Populisti nemusia kontrolovať vládu, aby naštartovali nový vek strachu v Európe. Je pravdepodobné, že v blízkej budúcnosti budú populistické a ďalšie okrajové zoskupenia stále viac utvárať európsku politiku… (europskenoviny.sk)

Kedy bude v Európe bezpečne? Kým neexistuje spoločná európska spravodajská služba, mali by Európanov chrániť bezpečnostné zložky členských štátov. Tie však trpia dvoma základnými problémami… (federalisti.sk)

Prečo podporovať federalistov: Výzvy 21. storočia. Z 28 členských krajín Európskej únie je osemnásť menších ako mesto Peking a väčšina európskych štátov žije stále v ilúzii, že sú svetové veľmoci. (federalisti.sk)

ISIS dobrovoľne obetoval výhody asymetrickej vojny a Západ to nevie využiť. Moderný teror stelesňuje najefektívnejšie využitie násilia v dejinách vojen. Teroristi dokážu vyťažiť maximálny zisk pri minimálnej investícii do ľudí a materiálu. Pomocou niekoľkých zabijakov ozbrojených samopalmi a výbušninami, alebo len hrozbou útokov sú schopní… (europskenoviny.sk)

Masaker v Paríži – čo bude ďalej? Posledných, dajme tomu tridsať rokov, sme v Európe razili tendenciu, že Európa sa nepotrebuje brániť, pretože nám našu bezpečnosť a obranu zabezpečí niekto iný. Ukazuje sa, že to tak vôbec nemusí byť. (federalisti.sk)

Európska únia má problémy, lebo je úspešná „Problémy, ktoré teraz v Európe vidíme, sú z veľkej časti výsledkom úspešnej integrácie. Ak by Európska únia nebola úspešná, polovica jej problémov by neexistovala. (federalisti.sk)

Koniec Európy – potrebujeme európsku federáciu? Po desaťročiach pokoja a stability prešla Európa sériou kríz. Po finančnej kríze z roku 2008 prišla grécka kríza, kríza na Ukrajine či utečenecká kríza. Každá z nich odhalila nedostatky v štruktúre EÚ a priniesla otázku, či sa Únia rozpadne, či zvládne problémy krízy alebo či bude potrebná hlbšia integrácia na to, aby Európa prežila. (federalisti.sk)

5 dôvodov prečo sa príchod utečencov premenil na katastrofu (federalisti.sk)

Rusko si hľadá nových kamarátov. Neúspešne. (europskenoviny.sk)

Inšpiratívne ženy v Silicon Valley. Kľúčom k úspechu je naša schopnosť inovovať. Pozrite si päť inšpiratívnych žien zo Silicon Valley v USA, ktoré sú líderkami v oblasti inovácií a technológií (federalisti.sk)

Vyjadrenie UEF k zavedeniu kvót. Povinné kvóty sú rýchlym riešením z núdze. Geografická poloha Grécka, Talianska alebo Maďarska z nich robí nárazníkové krajiny a nápor utečencov už prestávajú zvládať. Kvóty v prvom rade znamenajú pomoc týmto štátom (federalisti.sk).

5 kľúčových problémov utečeneckej krízy (federalisti.sk)

Silná EÚ – vykúpenie Nemecka za hriechy nacistickej éry? Politická integrácia je historická nevyhnutnosť a jediný spôsob, ako môžu Európania uspieť v silnej konkurencii ostatných mocností (federalisti.sk).

Neexistuje žiadna alternatíva k federálnej Európe (federalisti.sk)

Európa – divoká banda trpaslíkov. Ak sa niekto snaží posudzovať politický vplyv nejakej krajiny, dobrým východiskovým bodom je počet jej obyvateľov. V roku 1950 žilo v Európe asi 20% svetovej populácie. V súčasnej dobe je to len približne 10% (federalisti.sk).

Detskí otroci v tehelniach (publius.eu 12.6.2015)

Úpadok Západu a vznik nových impérií. Nielen história, ale aj moderná doba je plná vznikajúcich a zanikajúcich impérií. Po prvej svetovej vojne skolabovalo Rakúsko-Uhorsko, cárske Rusko, Nemecká a Osmanská ríša. Netrvalo dlho a v Európe a Ázii vyrástli nové ríše, ktoré v krátkej dobe ovládli rozsiahle územia. 4.6.2015

6 grafov, ktoré ukazujú, že americký sen je mŕtvy. „Americký sen je mýtus,“ vyhlásil pred niekoľkými týždňami bývalý hlavný ekonóm Svetovej banky a nositeľ Nobelovej ceny Joseph Stiglitz. Nasledujúcich šesť grafov by malo potvrdiť tieto slová a ukázať, že americký sen je len fantázia. 4.6.2015

Lukyanov: Rusko sa cíti zraniteľné, jedinou zárukou je jeho jadrový arzenál. „V Európskej únii sú hlboké štrukturálne problémy. Bolo by zvláštne očakávať, že sa ich Rusko nebude snažiť využiť vo svoj prospech. Rusko chápe, ako funguje EÚ a ako môže ovplyvňovať jej rozhodnutia. Takže áno, podporujeme tie sily, ktoré môžu narušiť napríklad jednotu sankcií. To je, podľa môjho názoru, legitímne,“ Fjodor Lukyanov, editor časopisu Russia in Global Affairs. 4.6.2015

Je zamrznutý konflikt na Ukrajine najlepším riešením? Podľa Edward W. Walkera existuje najmenej šesť možných scenárov ďalšieho vývoja na Ukrajine. 13.5.2015

Ktoré psie plemeno je najlepšie? David McCandless, dátový dizajnér a autor niekoľkých provokujúcich vizualizácií, sa pokúsil matematicky odpovedať na otázku, ktoré psie plemeno je pre človeka najlepšie. 13.5.2015

Kto je spoločným nepriateľom Ruska a Západu? Podľa vyjadrení predstaviteľov ISIS preniknú čoskoro bojovníci Islamského štátu do Talianska a Španielska. Neskôr chcú islamisti „oslobodiť“ Čečensko, získať Krym a územia na Kaukaze. 19.4.2015

Je jadrová dohoda s Iránom ďalší Obamov omyl? Bude iránska dohoda rovnaký omyl ako dohoda so Severnou Kóreou? 17.4.2015

Kto je skutočná svetová veľmoc? Panuje názor, že po kolapse Sovietskeho zväzu v deväťdesiatych rokoch sa stali Spojené štáty víťazom studenej vojny. Nie je to celkom pravda. Skutočným víťazom sa stala Európa. 17.4.2015

Putinova stratégia v Európe Ako by malo znieť poučenie z posledných mesiacov? Svet by nikdy nemal podceňovať ambície a strategické schopnosti Vladimíra Putina. 27.3.2015

Rusko s Čínou ako hrozba Západu? Nezmysel. Čínska rozvojová stratégia je závislá na zapojení Číny do svetovej ekonomiky, rovnako, ako aj na spoľahlivom prístupe k americkému trhu a technológiám. „Na silnom hospodárskom raste závisí aj legitimita čínskej komunistickej strany“, píše Joseph Nye, „Čína nebude svoju stratégiu riskovať pre nejaké autoritárske protizápadné spojenectvo s Ruskom.“ 1.3.2015

Prečo Tsipras Grécko nespasí Za menej ako mesiac svojho funkčného obdobia nová grécka vláda zistila, že bude veľmi ťažké splniť predvolebné sľuby, zmeniť hospodárstvo krajiny a vzťahy s európskymi partnermi. 1.3.2015

Úsporné opatrenia – väzenie pre dlžníkov? Keynesiánski ekonómovia už pred rokmi predpovedali, že úsporné opatrenia, ktoré boli uložené Grécku a ďalším krajinám zlyhajú. 1.3.2015

Fungovali niekedy ekonomické sankcie? Ekonomické sankcie nie sú výmyslom modernej doby. Ich dejiny siahajú až do staroveku. Prinajmenšom do roku 432 pred n.l., keď Atény uvalili sankcie na mesto Megera. 1.2.2015

Snehové vločky pod lupou Ak sa pozrieme na padajúci sneh pod silnou lupou, uvidíme veľké množstvo rôznych druhov snehových vločiek. 8.2.2015

Kedy spali najväčší géniovia v dejinách? Infografika magazínu NewYork znázorňuje dobu a dĺžku spánku geniálnych osobností našich dejín. 25.1.2015

Mimozemský život pri planéte Jupiter? Európa je pokrytá desiatky kilometrov hrubým ľadom, pod ktorým sa nachádza oceán väčší ako všetky moria a oceány na Zemi. Vedci predpokladajú, že hĺbka oceánu sa pohybuje medzi 80 – 170 kilometrami. Na dne oceána pravdepodobne vyvierajú horúce pramene priaznivé pre vznik života. 11.1.2015

Kto je u koho na návšteve? INFOGRAFIKA: Aké kozmické sondy v súčasnosti skúmajú alebo sa chystajú preskúmať našu slnečnú sústavu? 9.1.2015

Sme vo vojne s Ruskom? Európa oslabuje v dobe, keď ostatné centrá vplyvu posilňujú svoju moc. Svet je podľa neho na pokraji novej studenej vojny a niektorí analytici hovoria, že studená vojna sa už začala. 11.1.2015

Najdôležitejšia udalosť roku 2014 – úpadok Európy George Friedman, predseda analytickej spoločnosti Stratfor, zhrnul v článku „The Top Five Events in 2014“ päť najdôležitejších udalostí roku 2014. Podľa Friedmana sú to kríza na Ukrajine a Rusku, rozladenie svetovej ekonomiky, rozklad Sykes – Picotovho sveta a vytrvalý úpadok Európy. 8.1.2015

Je vinníkom európskej krízy Nemecko? Finančná kríza, ktorá začala v roku 2008 v USA ako kríza hypoték sa preliala do Európy a vytvorila krízu štátneho dlhu. Spojené štáty sa, vďaka aktívnym zásahom federálnej vlády, vykúpením toxických aktív a naliatím miliárd dolárov do americkej ekonomiky z krízy rýchlo spamätali. V roztrieštenej Európe naopak prebiehali, namiesto činov, mesiace debát o tom, čo je vlastne príčinou krízy a ako ju riešiť. 28.1.2015

Vraždy novinárov vo svete Zavraždení novinári z redakcie Charlie Hebdo nie sú jediní. Za posledných 10 rokov bolo vo svete zabitých viac ako 500 novinárov… 15.1.2015

Koniec americkej hegemónie Obamova zahraničná politika je katastrofou. Od okamihu, keď Barack Obama vkročil do Bieleho domu, sa situácia vo svete prudko zhoršila. Americký prezident trpí dvomi základnými slabosťami… 3.11.2014

Bude Európska únia tlačiť peniaze? Keď sa v roku 2008 v USA zrútila banka Lehman Brothers, stali sa dve veci: investori prišli o stovky miliárd dolárov a prevalilo sa, že miliardové aktíva, ktoré držia americké banky, sú bezcenné. 6.10.2014

Vojna proti ISIS – 5 nezodpovedaných otázok Problém ISIS sa ukazuje ako jeden z najzložitejších problémov, s akými sme sa doposiaľ stretli. ISIS je úplne nový fenomén a na jeho riešenie nie je precedens. Hayes Brown z portálu ThinkProgress kladie päť otázok: čo sa deje na územiach, z ktorých bola ISIS vytlačená, koľko bude vojna stáť, čo by mali robiť spojenci USA, čo bude ďalej v Iraku a kedy sa všetko skončí… 5.10.2014

Ratifikácia, kapitulácia a odklad v Kyjeve V utorok, 16. septembra 2014, hlasovali súčasne Ukrajinský a Európsky parlament o ratifikácii asociačnej dohody medzi Ukrajinou a EÚ. Ukrajinský parlament v ten deň odhlasoval podporu Porošenkovmu mierovému plánu… 5.10.2014

Ukrajinský tieň nad obnovou Európskej ekonomiky V prípade pokračovania bojov na východnej Ukrajine môže byť potrebných ďalších 19 biliónov dolárov, aby krajina prežila rok 2015. Je pravdepodobné, že veľkú časť tejto sumy budú musieť zaplatiť Európania. 5.10.2014

Prezident, ktorý stratil Ukrajinu Keď Rusko zakázalo dovoz potravín z Európskej únie, Bielorusko a Kazachstan sa rozhodli, že ho nebudú nasledovať. Rovnako sa zachovali aj v prípade sankcií uvalených na Ukrajinu, Moldavsko a Gruzínsko, teda na štáty, ktoré podpísali asociačné dohody s Európskou úniou. 24.9.2014

Hlupáci v Európskom parlamente V čase vrcholiacej krízy, keď sa popularita Európskej únie prudko prepadala, som bol s manželkou na koncerte v Slovenskej filharmónii. Bol to len úplne obyčajný koncert, žiadne politické benefičné stretnutie. 10.9.2014

ISIS – najbohatšia teroristická organizácia na svete Kriminálna činnosť, ako je vydieranie a únosy, vynáša predstaviteľom ISIS takmer 12 miliónov dolárov mesačne. Okrem toho zarába ISIS 1 až 3 milióny dolárov denne z nelegálneho predaja ropy. 10.9.2014

Máme sa báť euroskeptikov? Máme sa báť euroskeptikov? „Budú európske inštitúcie zničené pestrofarebnou vlnou tých, ktorí spochybňujú samotnú existenciu Európskej únie?“, pýta sa Piero Ignazi z Boloňskej univerzity. Odpoveď znie: NIE. Skôr by sme mali dúfať, že euroskeptici získajú silu a politických kruhov veľkých štátov sa zmocní strach z toho, že ich politika bude v rozpore s väčšinovým názorom. 10.9.2014

215 miliónov detí – detská práca a otroctvo… Na zemi žije asi 1,6 miliardy detí. Z toho každé siedme dieťa nechodí do školy, nehrá sa a nepozná detstvo. Tých zhruba 215 miliónov detí pracuje denne až 13 hodín. 10.9.2014

Ako NSA špehuje? Ako nás chránia poskytovatelia internetových služieb? Agentúra má niektoré právomoci, ktoré nemá žiadna z bezpečnostných zložiek USA – napríklad odpočúvať telefonické rozhovory, čítať a archivovať e-maily bez povolenia súdu… 10.9.2014

Keby som sa mal znova narodiť… Predstavte si, že by ste sa mali ešte raz narodiť. Sami by ste si mohli vybrať miesto, kde sa narodíte. Mohli by ste si vybrať akúkoľvek krajinu na svete. Vec má len jeden háčik. 10.9.2014

Koniec kapitalizmu alebo len ďalšia obyčajná kríza? Počas posledných desaťročí sa krízy pravidelne opakujú a nezdá sa, že by kapitalizmu vážnym spôsobom ublížili. 10.9.2014

2013: Najlepšie investície – technológia, zbrane a hazard Svet je v kríze, ale akciové trhy prekonali v roku 2013 najoptimistickejšie očakávania. Katastrofické scenáre sa nenaplnili. 10.9.2014

Kríza – ako sa všetko začalo… Začala v USA a postupne sa rozšírila do celého sveta – zasiahla Spojené štáty, európske štáty, Južnú Ameriku, štáty v Afrike, Ázii… 10.9.2014

EÚ aNobelova cena – zabúdanie na dejiny… Európska únia prispela k premene svetadielu vojny na svetadiel mieru; pomohla obnove zničeného kontinentu po Druhej svetovej vojne a vniesla stabilitu do bývalých socialistických krajín po zrútení komunistických režimov. 10.9.2014

Počet užívateľov sociálnych sietí Jedna z najčastejších otázok marketingových oddelení firiem je: koľko majú sociálne siete užívateľov? Aký veľký trh dokáže daná sociálna sieť otvoriť a koľko príležitostí poskytnúť? 24.9.2014

Najsťahovanejšie messaging aplikácie SMSky a MMSky sú dávno minulosťou. Komunikácii vládnu mobilné aplikácie pre zasielanie správ. Pozrite si mapu najpoužívanejších messaging aplikácií podľa regiónov. 5.10.2014

Ako sa za 10 000 rokov zmenili broskyne, melóny a kukurica… Zmena niektorých druhov ovocia alebo zeleniny bola dramatickejšie, ako si dokážeme predstaviť. 3.11.2014

Zlodeji suverenity: Brusel a tí druhí… Stále počúvam o tom, ako Brusel berie európskym národným štátom suverenitu. Brusel – nebezpečná obluda, okráda štáty o ich právomoci a robí z nich bezmocné hračky v rukách bruselských technokratov… Aspoň takto hovoria europochybovači… Samozrejme, že je to ďalší nezmysel. 10.9.2014

Najväčšia hrozba pre Európu – silné Rusko? Rusko tvorí východnú časť Európy a opakovane sa dostáva do rozporov s jej zvyškom. Či už napoleonské vojny, dve svetové vojny alebo studená vojna – všetky sa aspoň čiastočne zaoberali postavením Ruska a jeho vzťahmi so zvyškom Európy. Z historického hľadiska postihol Európanov, ktorí napadli Rusko, vždy katastrofálny koniec. 10.9.2014

Kontroverzný plán: Z EÚ chceme urobiť federáciu… Ľudia často stotožňujú federáciu s centralizáciou. V skutočnosti je federácia opakom centralizácie. Ak by sa od zajtra rána Európska únia zmenila na federáciu, úradníci v Bruseli by zrazu zistili, že ich právomoci sú značne obmedzené… 10.9.2014

Kto vedie revolúciu na Ukrajine? 10.9.2014

Korupcia, Janukovyč a ruských 15 miliárd… Myšlienka, že by Ukrajina v blízkej dobe vstúpila do EÚ, je absurdná. Brusel nesľuboval Ukrajine vstup do Únie, išlo len o podpísanie asociačných dohôd. 10.9.2014

Ukrajina a ruská stratégia Niektorí demonštranti si v dobe vypuknutia prvých protestov želali európsku orientáciu Ukrajiny, iní cítili, že skorumpovaná vláda by mala byť vymenená. Okrem nich sa demonštrácií zúčastňovalo množstvo radikálov so svojimi vlastnými cieľmi. 10.9.2014

Komu vadí EURO? Eurozóna nie je prvá menová únia v histórii. Keď vznikala, otvorene sa hovorilo o tom, že euro časom nahradí americký dolár a stane sa novou svetovou rezervnou menou. 10.9.2014

Putinov blaf Od roku 2008 sa Putin snaží vyvolať dojem, že sa Rusko vrátilo na pozíciu svetovej veľmoci. V tejto chvíli – keď sa USA snaží dostať z bahna vojen v moslimskom svete a Európania sú v oslabení a v inštitucionálnom neporiadku – sa snaží Rusko ukázať výkon, ktorý je nad jeho skutočné schopnosti. V skutočnosti zostáva Rusko stále len regionálnou mocnosťou a tieňom z toho, čím býval Sovietsky zväz. 10.9.2014

Rusko rešpektuje len silu. Na jeho agresiu treba odpovedať tvrdo, tvrdí Heritage Foundation Na ruskú agresiu by mali USA reagovať rozmiestnením vojenských jednotiek NATO na hraniciach s Ruskom, tvrdými sankciami a odstúpením od zmluvy o obmedzení jadrových zbraní… Tvrdí to prestížny konzervatívny think tank Heritage Foundation. 10.9.2014

Prvá línia na ruskom domácom fronte V Putinovom Rusku je zahraničná politika v podstate jediná vec, ktorá funguje. Ruská ekonomika sa spomaľuje, režim je presiaknutý korupciou a neschopnosťou štátnych úradníkov na všetkých úrovniach štátnej správy. Úspechy v zahraničnej politike sa stali v Rusku základom pre udržanie Putinovej popularity, ktorá je kľúčová pre legitimitu vlády. 10.9.2014

Skeptici v Európskom parlamente. Konečne. Mnohí sa pred voľbami do Európskeho parlamentu desili, koľko zástupcov euroskeptických, populistických a nacionalistických strán v ňom zasadne. Či nebudú mať títo ľudia dostatočnú silu na to, aby sa im podarilo zmeniť smerovanie Európskej únie alebo aspoň ochromiť Európsky parlament. Tieto obavy boli však od začiatku zbytočné. 10.9.2014

Fórum Face 2 Face: Prezidentské voľby v Spojených štátoch… 10.9.2014

Banková únia – liek pre chorú Európu? 10.9.2014

9 rokov Slovenska v Európskej únii 10.9.2014

Voľby 2012: výsledky, preferencie lídrov, mimoparlamentné strany 10.9.2014

Voľby 2012 a Facebook 10.9.2014

Nadnárodné politické strany 10.9.2014